بیمارستان شهدای زیراب سوادکوه؛ خدمات محدود برای انبوه بیماران

 

بیمارستان شهدای زیراب سوادکوه؛ خدمات محدود برای انبوه بیماران

 

بیمارستان شهدای زیراب سوادکوه؛ خدمات محدود برای انبوه بیماران

 

سوادکوه کویر سبز:وجود امکانات اولیه بهداشتی و درمانی در هر جامعه‌ای از ضرورت‌هاست. ضرورتی که نقص در آن مشکلاتی را پدید می‌آورد که گاهی غیرقابل جبران خواهد بود. امکانات بهداشتی و درمانی یعنی اهمیت دادن به سلامت افراد جامعه. وقتی افراد یک جامعه از سلامت جسمانی برخوردار نباشند، سلامت روحی نیز نخواهند داشت و در نتیجه ابعاد مختلف زندگی اجتماعی تحت تاثیر قرار گرفته و ناهنجاری‌هایی پدید می‌آید.

با توجه به اهمیت بهداشت و درمان، کمبود امکانات در این زمینه قابل پذیرش نیست.


تنها بیمارستان سوادکوه یعنی بیمارستان شهدای زیراب، با وجود زیر پوشش قرار دادن منطقه سوادکوه و قرار داشتن در محور پرترافیک و حادثه‌خیز با کمبود‌هایی روبه‌رو است که این کمبودها تاثیر مستقیمی در چگونگی ارائه خدمات به مردم دارد.
کمبود امکانات منجر شده پزشکان متخصص تمایلی به کار در این بیمارستان را نداشته باشند، چرا که امکانات و تجهیزات لازم کار خود را در اختیار ندارند و در نتیجه دسترسی نداشتن به پزشک متخصص در شاخه‌های مختلف پزشکی بیماران برای درمان به شهرهای مجاور مراجعه می‌کنند.

 

بیمارستان محروم


بیمارستان شهدای زیراب به نوعی قربانی محرومیت و بی‌توجهی مسئولان شده است و بازندگان اصلی این محرومیت هم مردم هستند. در کنار مشکلاتی که مردم منطقه به دلیل کمبود امکانات پزشکی و درمانی در این بیمارستان با آن روبه‌رو هستند، قرار گرفتن در محور پرحادثه که معمولا تصادفات جاده‌ای زیادی در آن رخ می‌دهد سمت دیگر ماجراست.
مجروحان تصادفی که به این بیمارستان آورده می‌شوند معمولا به دلیل کمبود امکانات پزشکی لازم به شهرهای مجاور اعزام می‌شوند. حتی بودند کسانی که همین کمبود امکانات منجر به مشکلاتی برای آنها شده است.

 

اعزام بیماران به شهرهای همسایه


قصه اعزام تنها شامل حال بیماران تصادفی نیست، بلکه بسیاری از بیماران که وضع مطلوبی ندارند به دلیل کمبود تجهیزات لازم پزشکی از سر ناچاری به شهر دیگر فرستاده می‌شوند. با وجود این‌که متخصص داخلی و جراحی در بیمارستان زیراب حضور دارند، حضور نداشتن متخصصان دیگر، مردم را با مشکلاتی روبه‌رو کرده است.
طبق بررسی‌های صورت گرفته تقریبا بیشتر مردم از کیفیت ارائه خدمات درمانی و حضور نداشتن پزشکان متخصص در بیمارستان شهدای زیراب، رضایت چندانی ندارند.
حضور نداشتن همیشگی متخصص اطفال و متخصص زنان به صورت روزانه در بیمارستان نیز از دلایل نارضایتی مراجعه‌کنندگان به این بیمارستان است.

 

جای خالی پزشک زنان


این در حالی است که حضور متخصص زنان به ویژه برای خانم‌های باردار اهمیت زیادی دارد و اگر روزی خانم بارداری نیاز فوری به متخصص مربوطه داشته باشد، حضور نداشتن پزشک مورد نظر در آن روز در بیمارستان می‌تواند خطراتی را برای بیمار به دنبال داشته باشد.
به گفته یکی از پرستاران بیمارستان شهدا مدتی پیش خانم بارداری دچار وضع اورژانسی شده بود و به دلیل این‌که در آن روز متخصص زنان در بیمارستان حضور نداشت مجبور به اعزام بیمار به شهر دیگر شدند. البته پیش از اعزام نیز کادر پرستاری اقدام‌های اولیه اورژانسی را برای نجات جان بیمار انجام دادند تا هنگام رسیدن به بیمارستان شهر دیگر اتفاق ناگواری پیش نیاید.

 

مجهز نبودن به دستگاه‌های اساسی تشخیصی


نبود تجهیزات لازم باعث شده دو مورد اساسی در بیمارستان زیراب وجود نداشته باشد. به دلیل مجهز نبودن به دستگاه اکو و آنژیوگرافی، این بیمارستان متخصص قلب ندارد. دستگاه سی‌تی‌اسکن این بیمارستان هم به روز و قابل استفاده نیست. در حالی که به دلیل آمار بالای تصادفات جاده‌ای در محور سوادکوه وجود این دستگاه یکی از ضروریات است. اما دستگاه کنونی قدیمی است و امکان استفاده از آن وجود ندارد. بنابراین مصدومان تصادف‌ها حتی برای سی‌تی‌اسکن نیز باید به شهر دیگری اعزام شوند.
علاوه بر سی‌تی‌اسکن، وقتی بیمار به متخصص داخلی یا پزشک دیگری در این بیمارستان مراجعه ‌کند اگر پزشک آندوسکوپی و اکو را مورد نیاز بداند، بیمار ناچار است به  ساری، قائمشهر یا بابل برود و دوباره به پزشک خود در زیراب رجوع کند که علاوه بر دشواری راه، بر تشدید بیماری، طولانی شدن زمان تشخیص و آغاز درمان سردرگمی بیماران می‌افزاید.

 

یک بیمارستان؛ یک آمبولانس!


کمبود آمبولانس مشکل دیگر این بیمارستان است. یکی از پرستاران بیمارستان شهدای زیراب در این باره گفت: بیمارستان یک آمبولانس دارد. اگر هم زمانی نیاز به آمبولانس دیگری باشد ما مجبوریم از ١١۵ درخواست کنیم که ۵۰درصد پاسخ مثبت دریافت می‌کنیم، چرا که در مواقعی که ترافیک کاری دارند به ویژه در تعطیلات نمی‌توانند آمبولانس در اختیار ما قرار دهند.
او افزود: ما در بیمارستان با کمبود نیروی پرستاری هم روبه‌رو هستیم و این باعث می‌شود شیفت‌های کاری بیشتری داشته باشیم. کمبود امکانات هم داریم که باعث شده متخصص قلب و مغز و اعصاب نداشته باشیم. اگرچه پس از ایجاد طرح تحول سلامت و افزودن تخت کمی تغییر وضع داشتیم، ولی نیازهای اساسی رفع نشده و ما هنوز کمبود دستگاه نوار قلب داریم.

 

شرایط سخت کار پرستاران در بیمارستان


این پرستار گفت: استاندارد کار پرستاری هم رعایت نمی‌شود. پرستار به دلیل حساسیت کاری بیشتر از ٨ ساعت نباید کار کند.
از طرفی محل زندگی پرستار با بیمارستانی که در آن خدمت می‌کند باید یکی باشد. در واقع پرستار باید در کمترین زمان خودش را به بیمارستان برساند. ولی ما باید مسافت طولانی را طی کنیم و گاهی نیز در ترافیک چند ساعته بمانیم تا خود را به بیمارستان و محل کارمان برسانیم. همین موارد باعث می‌شود میزان بازدهی کاهش یابد. نمی‌توان از پرستار خسته‌ای که در ترافیک مانده بهترین حالت ارائه خدمت را انتظار داشت.
درواقع کمبود تجهیزات لازم پزشکی، حضور نداشتن پزشکان متخصص در شاخه‌های مختلف، کمبود آمبولانس، مشکلات کادر پرستاری و مواردی از این قبیل باعث شده تنها بیمارستان سوادکوه معنای واقعی یک بیمارستان را نداشته باشد.  اگرچه نمای ظاهری آن ساختمان یک بیمارستان را نشان می‌دهد ولی درون این ساختمان پر از کمبودهایی است که قابلیت‌های یک مرکز بهداشتی و درمانی را ندارد.

 

ضریب اشغال تخت‌های بیمارستان شهدا بالاست

 

با توجه به برخی نارضایتی‌ها در خصوص کمبودهای موجود در بیمارستان شهدای زیراب، عده‌ای معتقدند تلاش‌های انجام شده از سوی مسئولان این بیمارستان با وجود محدودیت‌هایی که دیده می‌شود جای قدردانی دارد.
رئیس بیمارستان شهدای زیراب در گفت‌وگو با همشهری درباره کمبودهای این بیمارستان  به ویژه آمبولانس گفت: در بیمارستان شهدای زیراب یک دستگاه آمبولانس با تجهیزات کامل ICU داریم. ولی چون بیمارستان جنرال است و گاهی اوقات نیاز می‌شود بعضی بیماران را برای مشاوره‌های تخصصی یا تکمیل فرایند درمان به شهرهای دیگر اعزام کنیم، نیاز به ٢ آمبولانس داریم. در این مواقع اورژانس ١١۵شهرستان با ما همکاری لازم را دارد. ولی در این خصوص ما قبلا درخواست‌هایی ارائه داده‌ایم، نشست‌هایی با استاندار و فرماندار و همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی داشته‌ایم و مشکل را مطرح کرده‌ایم.
دکتر «بهرام عادلانی» افزود: در آخرین نشست که با حضور رئیس شبکه بهداشت، شهرداران دو شهر زیراب و پل‌سفید و مسئولین شهری صورت گرفت، دکتر جان‌بابایی قول دادند یک دستگاه آمبولانس مجهز در اختیار بیمارستان قرار دهند. ظاهراً هنوز دانشگاه، آمبولانس را تحویل نگرفته‌اند به همین دلیل به ما تحویل نداده‌اند. ولی با این حال خللی در خدمت‌رسانی به مردم ایجاد نشده است. حتی در تصادف اتوبوس سال گذشته که ۲۰ کشته داشت، ٢۵ آمبولانس هم‌زمان از مناطق مختلف کمک‌رسانی کردند که نشان می‌دهد در شرایط بحرانی هم نیاز به آمبولانس را برطرف کرده‌ایم.
وی یکی از دلایل حضور نیافتن متخصصان شاخه‌های مختلف پزشکی از جمله قلب و مغز و اعصاب را جنرال بودن بیمارستان برشمرد و اظهار کرد: نیاز اساسی یک بیمارستان جنرال بخش‌های اصلی جراحی، زنان، اطفال، داخلی و عفونی است که در بیمارستان زیراب وجود دارد. این‌طور نیست، بگوییم به این علت متخصص نداریم که تجهیزات وجود ندارد، بلکه تجهیزات نمی‌آوریم، چون متخصص نداریم. از طرفی برخی نیروهای متخصص تمایل به کار در بیمارستان دولتی را ندارند. ولی برنامه آینده ما این است متخصصان در این بیمارستان مشغول به کار شوند.
مثل متخصص قلب که طبیعتاً پس از حضورش تجهیزات اکو و تست ورزش را هم می‌آوریم. ولی فعلا تعداد متخصصانی که دانشگاه در اختیار دارد کفاف نمی‌دهد. حتی ما در بخش‌های اصلی هم برخی اوقات با مشکل حضور متخصص مورد نیاز روبه‌رو هستیم. برنامه‌مان این است که دست‌کم در بخش‌های جنرال مشکلی نداشته باشیم.
این مسئول  یاداوری کرد: در این خصوص درخواست‌هایی داشتیم، ولی وقتی در بیمارستان‌های بزرگ‌تر در شهرهای دیگر هم مشکل حضور متخصص داریم، قطعا پاسخی در خصوص نیروی مورد نیاز در این زمینه داده نمی‌شود. امیدواریم پس از پایان پروژه درمانگاه تخصصی بتوانیم دست‌کم یک یا ۲ روز در هفته به‌طور پاره‌وقت از خدمات متخصصان بهره بگیریم.
رئیس بیمارستان شهدای زیراب درباره حضور نیروی متخصص زنان نیز گفت: اولویت نخست دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این زمینه اختصاص پزشک متخصص به بیمارستان شهدای زیراب است. نخستین متخصصی که آمد برای‌ ما فرستادند. در حال حاضر متخصص از آمل می‌آید و در صورت حضور نداشتن ایشان هم مامای باتجربه داریم. در مواقع پرخطر حتی اگر لازم باشد با امداد هوایی بیمار را اعزام می‌کنیم. ولی واقعیت این است که ممکن است طی ماه در بخش متخصص زنان ۴ یا ۵ روز دچار مشکل باشیم.
عادلانی با اشاره به این‌که بیمارستان شهدای زیراب جنرال گرید یک مثبت -درجه بالا- است، ولی نمی‌توان آن را با بیمارستان‌های درجه یک دنیا مقایسه کرد، گفت: فقط بحث تجهیزات را نباید مطرح کرد، در بخش تاسیسات هم باید به وضع بیمارستان توجه شود. تاسیسات بیمارستان مربوط به ١۵سال گذشته است که ما سعی داریم این بخش را هم به‌روز کنیم. در ۲سالی که حضور دارم ۵/۱ میلیارد تومان صرف نوسازی زایشگاه، اورژانس، ICU، بهسازی سرویس بهداشتی، داخلی، تالاسمی و موارد دیگر کردیم که تجهیزات مورد نیاز از طریق دانشگاه و بیمارستان خریداری شد. خوشبختانه در حال حاضر بیمارستان وضع بدی ندارد که در آینده ایده‌آل‌تر هم خواهد شد.
عادلانی دلیل استفاده نکردن از دستگاه سی‌تی‌اسکن را مسائل اداری مربوط به دانشگاه علوم پزشکی که از حوزه مسئولیت وی خارج است عنوان کرد و گفت: دستگاه سی‌تی‌اسکن که در بیمارستان وجود دارد، دستگاه سینگل اسلایف اسپایرال است که جزو پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها به شمار می‌رود و محصول شرکت ویننس آلمان است. اما مشکل مربوط به خدمات پس از نصب است. شرکتی که دستگاه را آورده با دانشگاه مشکل خدمات پس از نصب دارد که خود ریاست دانشگاه و مسئولان دانشگاه پیگیر هستند تا خدمات پس از نصب را از شرکت بگیرند یا اگر بتوانند دستگاه را تعویض کنند. بر خلاف تصور موجود در بین مردم، این دستگاه دست دوم و مستهلک نیست و اتفاقا از نظر فنی قابلیت بسیار بالایی دارد.
وی در باره پرستاران غیربومی نیز گفت: سیاست کلی دانشگاه علوم پزشکی در استخدام، جذب نیروی بومی است. ولی باید نیروی بومی وجود داشته باشد تا جذب کنیم. حتی رایزنی هم کردیم نیروهای بومی را که در شهرهای دیگر بودند به سوادکوه منتقل کنیم.
دکتر عادلانی در باره نارضایتی برخی مردم در خصوص کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی در بیمارستان اظهار کرد: اگر رضایت نباشد ضریب اشغال تخت باید پایین باشد، در حالی که در بخش داخلی و عفونی بالای صددرصد و اطفال در مواقعی که پزشک داریم بالای ٧٠درصد ضریب اشغال داریم. تعداد جراحی‌ها، بستری‌ها و ویزیت‌های سرپایی به صورتی است که مراجعه‌کنندگان یعنی مردم منطقه از خدمات بیمارستان رضایت دارند.
رئیس بیمارستان شهدای زیراب گفت: ممکن است در باره کیفیت غذا بگویند وضع مناسب نیست یا تجهیزات کم است، ولی ما برای بیماران تجهیزات داریم. دلیل مراجعه به خاطر استیصال یا این‌که نمی‌توانند جای دیگر بروند نیست، بلکه به خاطر خدمات ارائه شده است. اگر وضع بیمار به گونه‌ای باشد که تشخیص دهیم در شهر دیگر نجات می‌یابد وظیفه انسانی است که برای نجات جان بیمار اعزام را انجام دهیم و همین کار را هم می‌کنیم.

مجید امیری: ورزش «زیراب» بودجه ندارد

 

مجید امیری: ورزش «زیراب» بودجه ندارد

 

 
سوادکوه کویر سبز:اگر قرار باشد از محرومیت سوادکوه حرفی زده شود، حتما ورزش سوادکوه یکی از بخش‌هایی است که درصد زیادی از محرومیت نصیبش شده است. منطقه‌ای پر از استعدادهای ورزشی که به خاطر کمبودهای اعتباری متعدد به جایگاه واقعی‌اش در ورزش استان و کشور دست نیافت. اما با همه این شرایط تک ستاره‌هایی از شهرها و روستاهای سوادکوه روی سکوهای جهانی ایستادند. «مجید امیری سوادکوهی»، دبیر شورای ورزش زیراب از این کاستی‌ها و بی‌توجهی‌ها به ورزش انتقادات زیادی دارد.
او معتقد است حتی کمترین‌ توجه‌ها به ورزش زیراب که برگزاری نشست‌هاست در شورای ورزش شهر وجود ندارد. گفت‌وگوی همشهری مازندران با دبیر شورای ورزش شهر زیراب را بخوانید.
  •  چه فعالیت‌های مثبتی برای ارتقای جایگاه ورزش شهر صورت گرفته است؟

شورای ورزش زیر نظر شورای شهر قرار دارد و کارش نظارت بر هیأت‌های ورزشی در هر شهر است. هرچند وقت یک‌بار برای بررسی مشکلات و پوشش دادن ضعف‌ها نشست‌هایی می‌گذارند. ولی متاسفانه در زیراب ضعیف عمل می‌شود. شورای شهر بودجه‌ای در این خصوص در اختیار ما قرار نمی‌دهد. جلسات هم به ندرت برگزار می‌شود.
ما پتانسیل‌های ورزشی خوبی داریم، ولی امکانات نداریم. ورودی سالن‌ها و مکان‌های ورزشی گران است و برخی توانایی ندارند. بنابراین از ورزش دوری می‌‌کنند. با توجه به بیکاری موجود در منطقه باید جوانان را به سمت ورزش و امور فرهنگی سوق دهیم تا به بیراهه کشیده نشوند. ولی چون حمایت نمی‌شویم عملا دستمان باز نیست و فعالیت مثبت چندانی صورت نمی‌گیرد. اعضا هم در جلسات حضور پیدا نمی‌کنند تا ایده‌ها مطرح شود. گوش شنوایی نیست تا پیگیری شود. در خصوص تخصیص بودجه هم مسئولان مانند همیشه می‌گویند اعتبار نیست. حتی برای تجلیل از ورزشکاران هم بودجه نمی‌دهند تا تشویقی صورت گیرد.

  • فکر می‌کنید مهم‌ترین مسائلی که باعث شده شورای ورزش شهر فعالیت چندانی نداشته باشد چیست؟

چون اهمیت داده نمی‌شود. من شاعر و ورزش‌دوست و شمای خبرنگار راه را هموار می‌کنیم، ولی سنگ‌اندازی‌ها از سوی برخی افراد باعث می‌شود پیشرفتی نداشته باشیم.

  • تعداد مکان‌های ورزشی موجود از نظر امکانات اولیه بهداشتی و رفاهی پاسخگوی فعالیت‌ها یا حتی میزبانی هست؟

متاسفانه در این زمینه ضعف‌های زیادی وجود دارد. ما مسابقه فوتبال نخبگان زیراب با یکی از تیم‌های ساروی داشتیم، ولی زمین فوتبال نداشتیم و از زمین فوتبال پل‌سفید استفاده کردیم. در هنگام مسابقات آمبولانس و پزشک نداریم. کمترین امکانات  موجود نیست. در حالی که بهترین ورزشکاران را داریم.

  • چه برنامه‌هایی برای بهبود وضع ورزش در نظر گرفته شده است؟

یک سری برنامه‌ها ارائه دادم. حتی مکتوب هم کرده بودم. از جمله برنامه‌ای برای ورزش و تحرک کارمندان، ورزش بانوان، سلامتی جوانان و روش درست ورزش کردن صنف‌های مختلف. ولی متاسفانه آن جایگاه و جلسه‌ای که این موارد مطرح و رسانه‌ای شود شکل نگرفت تا بتوانیم به مسئولان برسانیم و عملی شود.

تاسوعای حسینی در پیرنعیم زیراب

تاسوعای حسینی در پیرنعیم زیراب 

 
سوادکوه کویر سبز:مراسم تاسوعای حسینی با حضور گسترده مردم عزادار و هیات‌های مذهبی در مسجدها و حسینیه‌های شهرها و روستاهای سوادکوه برگزار شد.
 
سوادکوه کویر سبز:دسته‌روی، عزاداری، تعزیه‌خوانی و برپایی سفره اطعام در روستاهای پیرنعیم و بایعکلا بخشی از برنامه‌های اجرا شده روز تاسوعا در سوادکوه است.
 

n00232953-r-b-000 n00232953-r-b-001 n00232953-r-b-002 n00232953-r-b-003 n00232953-r-b-004 n00232953-r-b-005 n00232953-r-b-006 n00232953-r-b-007 n00232953-r-b-008 n00232953-r-b-009 n00232953-r-b-010 n00232953-r-b-011 n00232953-r-b-012 n00232953-r-b-013 n00232953-r-b-014 n00232953-r-b-015 n00232953-r-b-016 n00232953-r-b-017 n00232953-r-b-018 n00232953-r-b-019 n00232953-r-b-020 n00232953-r-b-021 n00232953-r-b-022 n00232953-r-b-023 n00232953-r-b-024 n00232953-r-b-025

جشن گلریزان در سوادکوه

 

جشن گلریزان در سوادکوه

سوادکوه کویر سبز:جشن گلریزان با حضور جمعی از مسئولان و خیرین شهرستان سوادکوه در سالن غدیر شهر پل‌سفید برگزار شد.

 

n00226020-r-b-000 n00226020-r-b-001 n00226020-r-b-002 n00226020-r-b-003 n00226020-r-b-004 n00226020-r-b-005 n00226020-r-b-006 n00226020-r-b-007 n00226020-r-b-008 n00226020-r-b-009 n00226020-r-b-010 n00226020-r-b-011

 

برگزاری 110 برنامه در هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه

دبیر ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس سوادکوه خبر داد

 

برگزاری 110 برنامه در هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه

 

خبرگزاری فارس: برگزاری 110 برنامه در هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه

 

سوادکوه کویر سبز:محمد ابراهیمی  با گرامیداشت هفته دفاع مقدس به برخی از محور‌های دیدار فرماندهان سپاه پاسداران با مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: ارزش و اهمیت عملکرد سپاه پاسداران در جامعه، توانمندی سپاه پاسداران در مباحث اجتماعی و اشتغال، تقویت اقتدار دفاعی برای بازدارندگی و ترس در دشمنان، غیر‌عقلانی‌بودن زیر‌سؤال بردن نیروهای دفاعی کشور و لزوم به‌روز‌رسانی و پویایی سپاه در جامعه بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان سپاه بود.

وی با بیان اینکه استکبارستیزی، افزایش توان دفاعی و افزایش توان بازدارندگی در برابر دشمنان از مهم‌ترین بخش‌های سخنان مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با فرماندهان سپاه بود به ارزش‌های دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: مهم‌ترین دستاوردی که دوران دفاع مقدس برای نقش‌آفرینان این دوران ایجاد کرد، اتصال به خدا و جدایی از مادیات بود.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سوادکوه، عزت، سر‌بلندی و اقتدار را از مهم‌ترین دستاورد‌های دفاع مقدس توصیف و خاطر‌نشان کرد: امام راحل از صدور انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس نام بردند که بیانگر اهمیت و ظرفیت‌های آن است.

دبیر ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس سوادکوه به قطع وابستگی از بیگانگان و توجه به داشته‌های داخلی را از دیگر دستاورد‌های دفاع مقدس ذکر و اظهار کرد: توجه به استعداد‌های داخلی و عدم وابستگی به کشور‌های بیگانه از مهمتر‌ین دلایل پیشرفت کشور است و با بسته‌شدن پرونده جنگ سخت، شاهد بازگشایی جنگی دیگر برای دفاع از ارزش‌های دینی و انقلابی هستیم و نبرد بین حق و باطل و دفاع از ارزش‌های دینی هیچگاه تعطیل نمی‌شود.

ابراهیمی بر لزوم آشنایی نسل جوان با ارزش‌های دفاع مقدس و معرفی الگو‌های دوران جنگ تحمیلی که با جانفشانی‌های خود برای حفظ نظام تلاش کردند اشاره کرد و با بیان اینکه ایجاد جنگ سخت توسط دشمن بر علیه نظام اسلامی متصور نیست و دشمن به این نتیجه رسیده است که در برابر اعتقادات مردم نمی‌تواند با جنگ سخت مقابله کند، بیان کرد: نبرد فرهنگی، تزلزل باور‌های مردم، نفوذ در ارکان نظام و حمله به باور‌ها و اعتقادات مردم در دستور کار دشمن قرار دارد.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سوادکوه به برنامه‌های هفته دفاع مقدس در شهرستان اشاره کرد و با گرامیداشت یاد و نام 314 شهید شهرستان سوادکوه، افزود: برنامه‌های هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه در 3 سطح پایگاه، حوزه و شهرستان برگزار می‌شود.

دبیر ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس از برگزاری 110 برنامه در هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه خبر داد و گفت: همایش ایثار‌گران 8 سال دفاع مقدس، تجلیل از جهاد‌گران دفاع مقدس، پیاده‌روی خانوادگی در هفته دفاع مقدس از امامزاده ابوطالب زیراب و میدان پل‌سفید تا آزاد مهر بخشی از برنامه‌های هفته دفاع مقدس شهرستان سوادکوه است./فارس

کشف بیش از 13 کیلوگرم تریاک در سوادکوه

فرمانده انتظامی سوادکوه خبر داد

کشف بیش از 13 کیلوگرم تریاک در سوادکوه

 

خبرگزاری فارس: کشف بیش از 13 کیلوگرم تریاک در سوادکوه

سوادکوه کویر سبز:مهدی خادمی صبح امروز در گفت‌وگو با خبرنگاران از کشف مواد مخدر در سوادکوه خبر داد و گفت: کشف مواد مخدر در اجرایی‌شدن طرح ارتقای امنیت اجتماعی و برخورد با فروشندگان مواد مخدر انجام شد.

وی با بیان اینکه فرماندهی انتظامی شهرستان سوادکوه با همکاری  معاونت مبارزه با مواد مخدر استان مازندران موفق به کشف مواد مخدر اخیر شد، افزود: 13 کیلو و 500 گرم مواد مخدر از نوع تریاک کشف و ضبط شد.

فرمانده انتظامی شهرستان سوادکوه خاطر‌نشان کرد: یک نفر نیز در ارتباط با این کشف دستگیر و به همراه توقیف یک‌دستگاه خودرو برای ادامه مراحل قانونی تحویل مقام قضایی شد./فارس

عید غدیر خم مبارک

آفساید ورزشی و رکود فعالیت‌های فرهنگی شورای اسلامی شهر زیراب

 

آفساید ورزشی و رکود فعالیت‌های فرهنگی شورای اسلامی شهر زیراب

 

 

آفساید ورزشی و رکود فعالیت‌های فرهنگی شورای اسلامی شهر زیراب

/به قلم محمد قاسم‌نژاد/

شورای اسلامی شهر با توجه به وظایف و اختیارات و رسالت‌هایی که دارد، می‌تواند مبدا تحولات جهشی حوزه های مختلف در شهر باشد و با تجربه‌ای که در برنامه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی دارم، معتقدم که شاهد آفساید ورزشی و رکود فعالیت‌های فرهنگی شورای اسلامی شهر زیراب در دوره فعالیت بیش از ۳ سال آنان هستیم و البته «آفساید» و «رکود» به معنای توقف و ایست نیست، بلکه به معنای سرعت اندک و عدم استفاده بهینه از توانمندی‌ها و فاصله عمیق بین داشته‌ها و عملکردها است.

انتخاب روز «زیراب» که توسط مسئولان شهری در مصاحبه با خبرنگاران اعلام شد از طرح های مناسب در حوزه فرهنگی بود ولی بدون توجه به ابعاد تبلیغی و اثرگذاری روبرو شد و مانند برنامه ای برای رفع تکلیف برگزار شد که شاخصی از افراد موفق و استفاده از انان در برنامه ریزی شهری مورد استفاده قرار نگرفت.

راهکار برنامه ریزی برای انتخاب روز یک شهر تنها در اجرای آن روز و اهدای هدایا خلاصه نمی‌شود، بلکه باید با برنامه ریزی کارشناسی و برگزاری جلسات مختلف و بیان ابعاد و اهمیت و ضرورت آن و نگاه استانی و ملی انجام گیرد و اجرای آن به تجربه و استفاده از توان علاقمندان با پشتیبانی مالی و مدیریتی شهرداری نیاز دارد که البته برگزاری «دیار مهربانی» و مشکلات هماهنگی و پشتیبانی ان تجربه موفقی در حمایت فرهنگی از یک فعالیت فرهنگی نبود که تداوم هم نیافت و خستگی آن بر تن هنرمندان شهر ماند.

موضوع شورای ورزش شهر زیراب هم حکایتی طولانی و تاسف بار دارد.

شورای ورزشی شهر زیراب که زیر نظر شورای شهر تشکیل شد می توانست سکان دار توسعه ورزشی شهر باشد ولی برخی سوء تدابیر باعث تنش در ان شد و نقش نظارتی شورای شهر زیراب در این مورد دیده نشد.شورای شهر زیراب چه پاسخی به خیل ورزشکارانی دارد که انتظار داشتند با تشکیل شورای ورزش شاهد تمرکز مالی و مدیریتی بخش خصوصی و دولتی و شورای اسلامی و شهرداری در آن باشند تا بخشی از هزینه های ورزشی اعزام تیمها یا حمایت ورزشی و وسایل ورزشی را پوشش دهد ولی شاهد نصب بنر های موردی و سلیقه ای و ابهام در ملاک های حمایت ورزشی از ورزشکاران هستیم و استعداد های ورزشی شهرم با دنده سنگین ضعف مدیریتی و ورزشی متکی به شورای ورزش و نیز اداره ورزش و جوانان روبرو است.

راه اندازی نمایندگی اداره ورزش و جوانان در شهر زیراب که با قول مدیر کل استان در مسیر اجرایی شدن قرار گرفت ولی با ضعف مدیریتی و عدم تدابیر لازم شورای محترم شهر زیراب، این موقعیت برای شهرم ایجاد نشد.دعوت از گزینه های نمایندگی اداره ورزش و جوانان در شهر زیراب و انتخاب شاخص های کارشناسی توسط اعضای محترم شورای شهر زیراب و تطبیق ان با گزینه ها، کار سختی نبود ولی انجام نشد.

فعالیت های فرهنگی شهر زیبایم با وجود هنرمندان رشته های مختلف فرهنگی و هنری که در سطح ملی و استانی مسئولیت دارند و یا به ایفای نقش هنرمندانه می پردازند، غریبانه و مایه تاسف است.

این هنرمندان مامنی در شهرشان ندارند ولی در شهری دیگر به عنوان نخبه و ممتاز تقدیر می شوند.

مشاوران فرهنگی و ورزشی شورای محترم شهر زیراب یا شهردار شهرم چه کسانی هستند و چه پیشنهاداتی را ارائه دادند.در طول سه سال که در حد انتظار نیودند در طول یک سال هم امیدی بر تدبیرشان نیست.

پیشکسوتان فرهنگی و ورزشی شهر زیراب سوادکوه در کجای تصمیم سازی و تصمیم گیری شورای شهر هستند و آیا اعتقادی به تعامل و استفاده از دیدگاه های آنان وجود دارد.افرادی با کوهی از تجربه موفق یا ناموفق که امکان انتقال تجربیات موفق به نسل جدید و یا بیان تجربیات ناموفق برای عبرت دیگران هستند.

آیا گزارش دهی به مردم و یا امکان حضور عمومی در شورای شهر زیراب وجود دارد؟ خبرنگاران شهر زیراب که از آن اظهار بی اطلاعی کردند.چه روزهایی امکان حضور علاقمندان در جلسات شورای شهر (فقط برای دیدن و نه پرس و جو و کنکاش) وجود دارد.

ایا امکان گزارش دهی فرهنگی و ورزشی شورای شهر زیراب در حضور علاقمندان به این دو جوزه در فضایی که نه به صورت چینش افراد خاص بلکه به صورت عمومی تدارک دیده شود، وجود دارد؟

ما افرادی هستیم که حقوق ورزشی و فرهنگی شهرمان را مطالبه می‌کنیم و علاقه داریم شورای محترم شهرم در چند ماهی که به پایان ماموریتی که مردم به انها سپردند به این مطالبات پاسخ دهند و مطالبه گری‌مان به روز انتخابات کشیده نشود./سوادکوه نیوز

همایش تجلیل از نفرات برتر کنکور سال ۹۴ – ۹۵ سوادکوه

 

همایش تجلیل از نفرات برتر کنکور سال ۹۴ – ۹۵ سوادکوه

 

n00224912-r-b-000 n00224912-r-b-001 n00224912-r-b-002 n00224912-r-b-003 n00224912-r-b-004  n00224912-r-b-006 n00224912-r-b-007 n00224912-r-b-008 n00224912-r-b-009 n00224912-r-b-010 n00224912-r-b-011 n00224912-r-b-012

برداشت برنج در سوادکوه

 

برداشت برنج در سوادکوه

n00224915-r-b-002 n00224915-r-b-004 n00224915-r-b-005 n00224915-r-b-006 n00224915-r-b-007 n00224915-r-b-008 n00224915-r-b-009 n00224915-r-b-010 n00224915-r-b-011 n00224915-r-b-012 n00224915-r-b-013 n00224915-r-b-014 n00224915-r-b-015 n00224915-r-b-016 n00224915-r-b-017 n00224915-r-b-018 n00224915-r-b-019 n00224915-r-b-020 n00224915-r-b-021 n00224915-r-b-022 n00224915-r-b-023 n00224915-r-b-024 n00224915-r-b-025 n00224915-r-b-026 n00224915-r-b-027 n00224915-r-b-028 n00224915-r-b-029 n00224915-r-b-030 n00224915-r-b-031 n00224915-r-b-032

عید قربان مبارک

ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

 

ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

خبرگزاری فارس: ابهام در اولویت توسعه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه‌نیافتگی سوادکوه

 

سوادکوه کویر سبز:اعلام اولویت‌های مختلف برای توسعه سوادکوه موجب ابهام در هدف‌گذاری آینده‌نگرانه و نگرانی از عمیق‌تر شدن توسعه نیافتگی سوادکوه می‌شود.

سوادکوه کویر سبز:انتخاب اولویت‌ها یکی از مباحث مهم در دست‌یابی به اهداف است و با توجه به کمبود منابع و تعدد انتظارات، لزوم انتخاب اولویت‌ها را دو‌چندان می‌کند.

شهرستان سوادکوه از عدم وجود اولویت توسعه رنج می‌برد و در سال‌های گذشته شاهد پراکندگی در اعلام زمینه‌های توسعه سوادکوه بودیم که تقسیم بودجه‌ها، تسهیلات، انرژی مدیریتی و بی‌اثر‌گذاشتن بسیاری از آنها را بدنبال داشته است.

اعلام اولویت گردشگری برای توسعه شهرستان سوادکوه توسط دوازدهمین فرماندار این شهرستان و برنامه‌ریزی برای برگزاری همایش توسعه با محوریت این اولویت به عنوان کلید‌واژه سخنان مهم شهرستان در طول سال اخیر بوده است.

عبدالجواد توحیدی‌مقدم در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره ابهام در اولویت توسعه سوادکوه با توجه به برخی از دید‌گاه‌های متفاوت درباره این اولویت به برنامه‌ریزی تیم کارشناسی و مشاوران فرماندار و بررسی‌های مختلف برای محور‌ بودن گردشگری در سوادکوه اشاره کرد و گفت: با علاقه‌مندان به توسعه شهرستان درباره محور بودن گردشگری در توسعه رایزنی شده است.

* اولویت زغال برای توسعه سوادکوه

سید‌علی ادیانی که عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم است در جلسات عمومی و اداری با اشاره به عدم اخذ برخی مجوز‌های قانونی کارگاه معدن کرد‌آباد از گزارش‌دهی مستمر به مردم خبر داد و گفت: گزارش مربوط به آنچه تحویل گرفتم را به مردم اعلام می‌کنیم.

نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ  سوادکوه شمالی در مجلس شورای اسلامی از برگزاری جلسات مختلف با موضوع البرز مرکزی خبر داد و افزود: البرز مرکزی به‌عنوان کم‌هزینه‌ترین راه برای ایجاد اشتغال در سوادکوه است و حل مشکلات آن در دستور کار ما قرار دارد.

عبدالله رضیان نماینده دیگر حوزه انتخابیه قائمشهر و سوادکوه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در جلسات مختلف، رکود و بیکاری را دو مشکل عمده کشور توصیف و بر سختی معیشت در سوادکوه تأکید کرد.

نماینده قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ  سوادکوه شمالی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برگزاری جلسات مستمر با موضوع البرز مرکزی، افزود: کارخانه زغال‌شویی تا پایان امسال راه‌اندازی می‌شود ولی البرز مرکزی به دوران رونق گذشته باز‌ نمی‌گردد.

وی اولویت‌های برنامه ششم توسعه در سوادکوه را گازرسانی تا الاشت، اتمام تعریض محور سوادکوه و استفاده از توانمندی‌های گردش‌گری ذکر کرد.

محور بودن زغال‌سنگ در دیدگاه نائب رئیس کمیسیون انرژی و اعلام چند گزینه توسط نماینده دیگر سوادکوهی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بیانگر غیر‌هم‌سو‌بودن آنان با اولویت اعلام شده توسعه توسط فرماندار است.

* اولویت کشاورزی برای توسعه سوادکوه

حجت‌الاسلام محمد‌زمان رضایی با صراحت بیشتری درباره اولویت توسعه سوادکوه سخن گفت و در خطبه‌های نماز جمعه ۱۵ مرداد‌ماه از مخالفت خود با اولویت‌ بودن گردشگری خبر داد.

وی با اشاره به وجود زمین‌های کشاورزی شیب‌دار و غیرشیب‌دار و توانمندی‌های طبیعی و جغرافیایی سوادکوه به لزوم استفاده بهینه از این نعمت‌ها تأکید کرد.

امام جمعه زیراب با بیان اینکه کشت زمین‌های کشاورزی در اولویت توسعه قرار گیرد به گسترش کشاورزی نوین اشاره کرد.

* گردشگری بدون تله‌کابین برای سوادکوه

سخنان مهدی رازجویان در جمع مسؤولان ادارات و نهاد‌های سوادکوه و تاکید بر اولویت گردشگری برای سوادکوه با محوریت‌های خاص از موضوعات دیگری است که درباره اولویت توسعه سوادکوه مطرح شده است.

وی با اشاره به توانمندی‌های گردش‌گری سوادکوه به توریسم ریلی، جنگلی و گردشگری شهری و روستایی شهرستان سوادکوه اشاره کرد و افزود: استفاده از طبیعت برای جذب گردشگر باید مورد توجه قرار گیرد.

مشاور استاندار مازندران که سابقه سرپرستی معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه استانداری مازندران را نیز در کارنامه خود دارد به عدم لزوم احداث تله‌کابین در سوادکوه خبر داد و با بیان اینکه مطالعات ما نشان داده است که تا ۱۵ درصد گردش‌گران جذب تله‌کابین می‌شوند، احداث آن را هزینه‌بر با برگشت کُند سرمایه توصیف کرد.

البته اگر مشاور استاندار که در آن جلسه، نوشیدن چای در لیوان حلبی در طبیعت منطقه الاشت را فراموش‌ناشدنی توصیف کرده بود به بطن معیشت مردم سوادکوه هم نگاهی می‌انداخت می‌دانست که اگر به آمار ایشان هم استناد کنیم که با توجه به اینکه  ۳۰ میلیون گردشگر سالانه به مازندران سفر می‌کنند که سهم ورودی یا خروجی محور سوادکوه را تا ۱۵ میلیون نفر هم اعلام شد و اگر ۱۰ درصد آنان هم جذب شوند شاهد حضور یک و نیم میلیون نفر در تله‌کابین‌ احتمالی ساخته‌شده، خواهیم بود که این جمعیت قابل توجهی است که می‌توان اشتغال پایدار و در‌آمد جانبی مختلفی را برای این صنعت تعریف کرد.

از طرف دیگر در سوادکوه شاهد پیگیری چند سرمایه‌گذار برای ساخت تله‌کابین بودیم که با این رویکرد مشاور استاندار شاهد ایجاد مانع جدیدی برای آنان خواهیم بود.

* لزوم زمان‌دهی به توسعه گردشگری سوادکوه

۱۲ منطقه نمونه گردشگری مصوب دولت نهم و دهم در سوادکوه و حدود ۷۰۰ اثر گردشگری و میراث فرهنگی در شهرستان، سال‌هاست که با حرکت کند مدیریتی، اجرایی و مالی روبرو است که ذهنیت‌ها درباره اولویت توسعه را دچار اما و اگر‌ها می‌کند.

به نظر می‌رسد انتخاب اولویت برای توسعه یک گام رو به جلو برای موفقیت است ولی ایجاد یک‌صدایی بین مسؤولان انتخابی و انتصابی برای تمرکز قدرت و اعتبار در اولویت تعریف شده و زمان‌دهی مصداقی برای کسب نتایج قابل قبول، کمک مؤثری در دست‌یابی به اهداف است.

گردشگری به‌عنوان یکی از صنایع برتر در پول‌سازی، اشتغال‌زایی و در‌آمد پایدار مطرح است و شهرستان سوادکوه توانمندی‌های گسترده‌ای را برای استفاده اقتصادی و فرهنگی از آن دارد ولی از این استعداد در شهرستان سوادکوه، به دلایل ساختاری، استفاده بهینه نشده است که ساختار‌های فقیر این شهرستان از مهم‌ترین موانع است.

جاده، برق، آب، گاز، سیستم مخابراتی، سرعت اینترنت، همراهی عمومی، همکاری و تعامل بین مسؤولان انتخابی و انتصابی و عدم تغییرات سریع مدیریتی را می‌توان از مهم‌ترین زیر‌ساخت‌های توسعه گردشگری ذکر کرد ولی نگرانی برای اولویت‌ قرار‌ دادن گردشگری با توجه به فقر زیر‌ساختی در سوادکوه آن است که صرف هزینه‌ها، وقت، انرژی اصلی شهرستانی که در ردیف اول توسعه‌نایافتگی مازندران با نرخ بالای بیکاری قرار دارد، آن است که دست‌یابی دیر‌هنگام به نتایج مورد نظر و کم‌بها دادن به اولویت‌های دیگر، شهرستان سوادکوه را در عقب‌ماندگی عمیق‌تری قرار دهد.

موانع ساختاری در توسعه گردشگری سوادکوه گسترده است که حل آن زمان‌بر است و البته «زمان‌بر بودن» آن دلیلی بر رکود نیست ولی تعیین این اولویت با وضعیت ساختاری و نیاز شهرستان به توسعه جهشی منافات دارد که تعیین اولویت‌های دیگر را با موانع کمتری روبه‌رو می‌کند.

استفاده از توانمندی‌های کشاورزی، زغال‌سنگ، دامداری و معادن مختلف با شاخه‌های گسترده و پر‌تعداد آنها به شیوه مدرن و با نگاهی بر بازار‌های صادرات می‌توانست اولویت توسعه باشد و البته نمی‌توان از نقش برجسته گردشگری در میان اولویت‌ها به سادگی گذشت و مدیریت مناسب این توانمندی‌ها برای دست‌یابی به اهداف توسعه جهشی با برنامه‌ریزی کارشناسی، آینده‌نگر و اثر‌گذار در اولویت اجرایی قرار گیرد.

معتقدم انتخاب اولویت توسعه توسط شخص اول شهرستان و تلاش برای اجرایی کردن آن باید توسط مشاوران و اعضای ستاد، زمان‌دهی شود تا دغدغه‌های موجود در ابهام و کلی‌گویی آن مرتفع شود و بیان مصداقی زمان‌بندی شده خروجی‌های مورد نظر هم از مسائلی است که نگرانی‌های موجود را کاهش می‌دهد.

—————————

گزارش از عمران اکبرنژاد

وظایف و اختیارات شورای اسلامی شهر 34 ماده و 9 تبصره

 

وظایف و اختیارات شورای اسلامی شهر 34 ماده و 9 تبصره

 

 

وظایف و اختیارات شورای اسلامی شهر  34 ماده و 9 تبصره

 

در قانون اساسي وظايف و اختيارات شوراي اسلامي شهر به شرح زير مي‌باشد 

 1- انتخاب شهردار براي مدت چهار سال

تبصره 1- شوراي اسلامي شهر موظف است بلافاصله پس از رسميت يافتن نسبت به انتخاب شهردار واجد شرايط اقدام نمايد.

تبصره 2- شهردار نمي‌تواند همزمان عضو شوراي شهر باشد.

تبصره 3- نصب شهرداران در شهرها با جمعيت بيشتر از دويست هزار نفر و مراكز استان بنا به پيشنهاد شوراي شهر و حكم وزير كشور و در ساير شهرها به پيشنهاد شوراي شهر و حكم استاندار صورت می گیرد.

تبصره 4- دوره خدمت شهردار در موارد زير خاتمه مي‌پذيرد.

الف:استعفاي كتبي با تصويب شورا

ب:بركناري توسط شوراي شهر با رعايت مقررات قانوني

ج: تعليق طبق مقررات قانوني

د:فقدان هر يك از شرايط احراز سمت شهردار به تشخيص شوراي شهر.

 2- بررسی و شناخت کمبودها ، نيازها و نارساييهای اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی ، بهداشتی ، اقتصادی و رفاهی حوزه انتخابيه و تهيه طرحهاو پيشنهادهاي اصلاحي و راه حلهاي كاربردي در اين زمينه‌هاجهت برنامه‌ريزي و ارائه آن به مقامات مسئول ذيربط

3- نظارت بر حسن اجراي مصوبات شورا و طرحهاي مصوب در امور شهرداري و ساير سازمانهاي خدماتي در صورتي كه اين نظارت مخل جريان عادي اين امور نگردد.

4- همكاري با مسئولين اجرايي و نهادها و سازمانهاي مملكتي در زمينه‌هاي مختلف اجتماعي، فرهنگي، آموزشي، اقتصادي و عمراني بنا به درخواست آنان.

5- برنامه‌ريزي در خصوص مشاركت مردم در انجام خدمات اجتماعي، اقتصادي، عمراني، فرهنگي، آموزشي و ساير امور رفاهي با موافقت دستگاههاي ذيربط.

6- تشويق و ترغيب مردم در خصوص گسترش مراكز تفريحي، ورزشي و فرهنگي با هماهنگي دستگاههاي ذيربط.

7- اقدام در خصوص تشكيل انجمنها و نهادهاي اجتماعي، امدادي، ارشادي و تاسيس تعاونيهاي توليد و توزيع و مصرف، نيز انجام آمارگيري، تحقيقات محلي و توزيع ارزاق عمومي با توافق دستگاههاي ذيربط.

8- نظارت بر حسن اداره و حفظ سرمايه و داراييهاي نقدي، جنسي و اموال منقول و غيرمنقول شهرداري و همچنين نظارت بر حساب درآمد و هزينه آنها به گونه‌اي كه مخل جريان عادي امور شهرداري نباشد.

9- تصويب آيين نامه‌هاي پيشنهادي شهرداري پس از رسيدگي به آنها با  رعايت دستورالعملهاي وزارت كشور.

10-  تاييد صورت جامع درآمد و هزينه شهرداري كه هر شش ماه يكبار توسط شهرداري تهيه مي‌شود و انتشار آن براي اطلاع عمومي و ارسال نسخه‌اي از آن به وزارت كشور.

11-  همكاري با شهرداري جهت تصويب طرح حدود شهر با رعايت طرحهاي هادي و جامع شهرسازي پس از تهيه آن توسط شهرداري با تاييد وزارت كشور و وزارت مسكن و شهرسازي.

12-  تصويب بودجه، اصلاح و متمم بودجه سالانه شهرداري و موسسات و شركتهاي وابسته به شهرداري با رعايت آيين نامه مالي شهرداريها و همچنين تصويب بودجه شوراي شهر.

تبصره – كليه درآمدهاي شهرداري به حسابهايي كه با تاييد شوراي شهر در بانكها افتتاح  مي‌شود واريز و طبق قوانين مربوطه هزينه خواهد شد.

13-  تصويب وامهاي پيشنهادي شهرداري پس از بررسي دقيق نسبت به مبلغ، مدت و  ميزان كارمزد.

14-  تصويب معاملات و نظارت بر آنها اعم از خريد، فروش، مقاطعه، اجاره و استيجاره كه به نام شهر و شهرداري صورت مي‌پذيرد با در نظر گرفتن صرفه و صلاح و با رعايت مقررات آيين نامه مالي و معاملات شهرداري.

تبصره – به منظور تسريع در پيشرفت امور شهرداري، شورا مي‌تواند اختيار تصويب و انجام معاملات را تا ميزان معيني با رعايت آيين نامه معاملات شهرداري به شهردار واگذار نمايد.

15-  تصويب اساسنامه موسسات و شركتهاي وابسته به شهرداري با تاييد و موافقت وزارت كشور.

16-  تصويب لوايح برقراري يا لغو عوارض شهر و همچنين تغيير نوع و ميزان آن با در نظر گرفتن سياست عمومي دولت كه از سوي وزارت كشور اعلام مي‌شود.

17-  نظارت بر حسن جريان دعاوي مربوط به شهرداري.

18-  نظارت بر امور بهداشت حوزه شهر.

19-  نظارت بر امور تماشاخانه‌ها، سينماها، و ديگر اماكن عمومي، كه توسط بخش خصوصي، تعاوني و يا دولتي اداره مي‌شود با وضع و تدوين مقررات خاص براي حسن ترتيب، نظافت و بهداشت اين قبيل موسسات بر طبق پيشنهاد شهرداري و اتخاذ تدابير احتياطي جهت جلوگيري از خطر آتش‌سوزي و مانند آن.

20-  تصويب مقررات لازم جهت اراضي غيرمحصور شهري از نظر بهداشت و آسايش عمومي و عمران و زيبايي شهر.

21-  نظارت بر ايجاد گورستان، غسالخانه و تهيه وسايل حمل اموات مطابق با اصول بهداشت و توسعه شهر.

22-  وضع مقررات و نظارت بر حفر مجاري و مسيرهاي تاسيسات شهري.

23-  نظارت بر اجراي طرحهاي مربوط به ايجاد و توسعه معابر، خيابانها، ميادين و فضاهاي سبز و تاسيسات عمومي شهر بر طبق مقررات موضوعه.

24-  تصويب نامگذاري معابر، ميادين، خيابانها، كوچه و كوي در حوزه شهري و همچنين تغيير نام آنها.

25-  تصويب مقررات لازم به پيشنهاد شهرداري جهت نوشتن هر نوع مطلب و يا الصاق هر نوع نوشته و آگهي و تابلو بر روي ديوارهاي شهر با رعايت مقررات موضوعه و انتشار آن براي اطلاع عموم.

26-  تصويب نرخ خدمات ارائه شده توسط شهرداري و سازمانهاي وابسته به آن با رعايت آيين نامه مالي و معاملات شهرداريها.

27-  تصويب نرخ كرايه وسايل نقليه درون شهري.

28-  وضع مقررات مربوط به ايجاد و اداره ميدانهاي عمومي توسط شهرداري براي خريد و فروش مايحتاج عمومي با رعايت مقررات موضوعه.

29-  وضع مقررات لازم در مورد تشريك مساعي شهرداري با ادارات و بنگاههاي ذيربط براي داير كردن نمايشگاههاي كشاورزي، هنري، بازرگاني و غيره.

تبصره 1- در كليه قوانين و مقرراتي كه انجمن شهر عهده‌دار وظايفي بوده است شوراي اسلامي شهر با رعايت مقررات اين قانون بعد از يك سال از تاريخ تصويب جانشين انجمن شهر خواهد بود.

تبصره 2- وزارت خانه‌ها و موسسات دولتي و وابسته به دولت و سازمانهايي كه شمول قانون بر آنها مستلزم ذكر نام است موظف‌اند در طول مدت يك سال مذكور در تبصره فوق با بررسي قوانين و مقررات مربوط به خود هر كجا نامي از انجمن شهر سابق آمده و وظايفي را به آن محول نموده است جهت اصلاح اين گونه موارد لايحه اصلاحي به مجلس شوراي اسلامي ارائه نمايند.

30-  نظارت بر حسن اداره امور مالی شهرداری و کليه سازمانها ، موسسات ، شرکتهای وابسته و تابعه شهرداری و حفظ سرمايه ، دارايي ها ، اموال عمومی و اختصاصی شهرداری ، و همچنين نظارت بر حساب درآمد و هزينه آنها با انتخاب حسابرس رسمی و اعلام موارد نقض و تخلف به شهردار و |يگيريهای لازم بر اساس مقررات قانونی

تبصره - کليه پرداختهای شهرداری در حدود بودجه مصوب با اسناد مثبته و با رعايت مقررات مالی و معاملاتی شهرداری به عمل می آيد که اين اسناد بايد به امضای شهردار و ذي حساب يا قائم مقام آنان که مورد تآئيد شورا یشهر باشند برسد.

31-  شورا موظف است در پايان هر سال مالی صورت بودجه و هزينه خود را جهت اطلاع عموم منتشر نمايد و نسخه ای از آن را جهت بررسی  به شورایشهرستا ن و استا ن ارسال کند.

32- واحدهای شهرستانی کليه سازمانها و موسسات دولتی و موسسات عمومی غير دولتی که در زمينه ارائه خدمات شهری وظايفی را بر عهده دارند ، موظفند برنامه سالانه خود را  در خصوص خدمات شهری که در چهارچوب اعتبارات و بودجه سالانه خود تنظيم شده به شورا ارائه نمايند.

33- همکاری با شورای تآمين شهرستان در حدود قوانين و مقررات

34- بررسی و تآئيد طرحهای هادی و جامع شهرسازی و تفصيلي و حريم و محدوده قانونی شهرها پس از ارائه آن توسط شهرداری و ارسال به مراجع ذی ربط قانونی جهت تصويب نهايی

گردشگری؛ محور توسعۀ سوادکوه نیست/به قلم سید داود رسولی

 
گردشگری؛ محور توسعۀ سوادکوه نیست
 
 
به قلم سید داود رسولی
 

Image result for ‫سید داوود رسولی خبرنگار‬‎

 

سوادکوه کویر سبز:سالها دل طلب جام جم از ما میکرد / آنچه خود داشت زبیگانه تمنا می کرد

سوادکوه زیبای ما، امروز مصداق بارز این شعر شده است.

سوادکوه کویر سبز:شهرستانی که روزگاری آنقدر داشت تا محل کسب روزی مهاجران بسیاری شود و امروز آنقدر ندارد تا جوانانش سر به کوه و بیابان گذارند.

سرزمین محروم من؛ ما را ببخش که چشم برداشته هایت بستیم و به امید نداشته هایت نشستیم.

چند سالی است که هر کس زمام امور شهرستان ما را بر دست می گیرد و یکبار در ترافیک آخر هفتۀ جاده های آن گرفتار می شود نبوغش گل می کند و گردشگری را تنها دوای درد محرومیت ما می داند. دردی که بیشتر از آنکه به موقعیت شهرستان مرتبط باشد به مدیران و تصمیم گیرندگان منطقه بر می گردد.

شاید لازم است کمی داشته هایمان را مرور کنیم تا متوجه بشویم چه داریم و برای نداشته هایمان برنامه ریزی نکنیم.

گردشگری شاید در بعضی از نقاط شمال کشور گره از کار برخی بگشاید ولی در شهرستان ما هنوز برای آن زود است و جایی برای رشد آن وجود ندارد.

مردم سوادکوه هزاران سال است که دامداری می کنند و شغل آبا و اجدادیشان را حفظ کرده اند و هنوز هم در اکثر نقاط این خطه، دامداری انجام می گیرد. یعنی ما داری منابع و پتانسیل، نیروی انسانی و دانش کافی در این حوزه هستیم.

 

Image result for ‫معدن ذغال زیراب سوادکوه‬‎

 

مردم سوادکوه صدها سال باغداری کرده اند و در کنار کشاورزی و زراعت، محصولات باغی با کیفیتی را به بار آورده اند و هنوز هم باغداری می کنند. یعنی ما در کشاورزی و دامداری دارای منابع محیطی، نیروی انسانی و دانش فنی هستیم.

چندین دهه است که منابع ذغالسنگ شهرستان سوادکوه کشف شده و به بهره برداری رسیده است. همشهریان و پدران ما سالها رنج دیده اند و زحمت کشیده اند تا طلای سیاه سنگی را از دل کوه استخراج کنند. در این بخش هم میلیونها تن ذغال استخراج نشده، معادن آماده به کار، نیروی انسانی و دانش ارزشمند در شهرستان وجود دارد.

این سه مورد یعنی دامداری، کشاورزی و معدن از شاخص ترین داشته های ما در شهرستان پر استعداد ولی محروم سوادکوه است که هر کدامش می تواند ملتی را به سعادت و خوشبختی برساند.

آنانی که دغدغۀ توسعۀ شهرستان را دارند آیا این شاخص ها را دیده اند؟ چه فعالیت گسترده و نوآورانه ای در این زمینه انجام داده اند و شکست خورده اند تا مجبور شوند به گردشگری روی آورند؟ از هتل ها، استراحتگاهها، جاده های دسترسی مناسب، اماکن تفریحی و اقامتی و بسیاری دیگر از زیر ساخت های گردشگری که بگذریم در شهرستانی که در طول ۹۰ کیلومتری آن سرویس بهداشتی مناسبی برای استفادۀ مسافران نداریم چه توقعی می رود تا گردشگری و توریسم به داد مردم آن برسد؟

حرف زدن و برنامه دادن دربارۀ گردشگری و مسافر پذیر بودن شهرستان بسیار راحت است. ولی آنچه فعلاً درشهرستان ما به عنوان استفاده از مسافر برای رفع محرومیت بکار برئه شده است تنها فروش املاک و خانه های روستائیان به غیبه هاست و این کار تا آنچه پیش رفته که این میهمانان ناخوانده، فضای زندگی را برای اهالی تنگ کرده اند و مزاحمت های فراوانی را ایجاد نموده اند.

قصد نداریم در این نوشته راهکار گردشگری بدهیم که خوب می دانیم این صنعت در سوادکوه مانند نوشتن روی باد است. روی صحبت ما با مدیران شهرستان است.

وقتی ما در دامداری، مرغداری، زراعت، باغداری، کشاورزی و معدن سالهای زیادی فعالیت کردیم، تجربه و دانش بدست آوردیم و زیر ساخت ها را ایجاد نمودیم چه اصراری به گردشگری به عنوان محور توسعه وجود دارد؟ آیا منافع عده ای معدود در این طرح ها نهفته است؟ اگر واقعاً دل در گرو توسعه شهرستان دارید برنامه ریزی کنید.امکانات بیاورید تا دوباره دامداری و معدن و کشاورزی رونق گیرد و اگر قرار هم بر مسافرپذیر می باشد در دل این فعالیت ها گردشگری را رواج دهیم. رونق روستاهایمان خود بخود مسافر را جذب می کند. اگر فکری وجود دارد و برای آبادانی سوادکوه به کار برده می شود بیاید و کاری کند تا با رونق دامداری و معدن مسافر را به این سمت بکشانیم.

 

Image result for ‫دام زیراب سوادکوه‬‎

 

مطمئن هستیم همایش ها و نشست های صنعت گردشگری در شهرستان محروم ما بجز آنکه جیب چند نفر را بابت پذیرایی از این همایش و تهیۀ بسته های فرهنگی پر کند فایده ای برای منطقه نخواهد داشت. کاش گول ظاهر پر زرق و برق توریسم را نخوریم و بدانیم تنها راه نجات شهرستان زیبای ما بدست خود ما اهالی این خطه است.

بازگشت به شغل آبا اجدادی( البته به شکل مدرن و با تکنولوژی روز) و فعال کردن معادن پر برکت ذغالسنگ و مهاجرت دوباره به شهرستان سوادکوه و روستاها آیندۀ فرزندان ما را بیمه می کند. باید بدانیم هزار سال هم در قائمشهر یا تهران زندگی کنیم همیشه غریبه هستیم و آخر باید در خاک سوادکوه آرام بگیریم. چه بهتر تا زنده هستیم به خاکمان برگردیم و دینمان را به سرزمین مادری مان ادا کنیم.

نشست علما و روحانیان به میزبانی آیت الله نظری در سوادکوه

نشست علما و روحانیان به میزبانی آیت الله نظری در سوادکوه

 

DSC_0155 DSC_0179 DSC_0180 DSC_0181 DSC_0200 DSC_0246 DSC_0247 DSC_0293 DSC_0305 DSC_0317 DSC_0320 IMG_0049 IMG_0110 IMG_0112 DSC_0041 DSC_0146 DSC_0148 zx

zz  zzzz

مسؤول کتابخانه عمومی شهید کمیل ایمانی زیراب خبر داد

 

عضویت ۸۴۶ کودک و نو‌جوان در کتابخانه عمومی زیراب سوادکوه

 

خبرگزاری فارس: عضویت 846 کودک و نو‌جوان در کتابخانه عمومی زیراب سوادکوه

 

 سوادکوه کویر سبز:شهر‌زاد نصر‌الله‌زاده صبح امروز در جلسه کتابخانه عمومی شهید کمیل ایمانی زیراب با اشاره به اینکه اولین باشگاه کتاب‌خوانی کودکان و نوجوانان ویژه تابستان در کتابخانه عمومی شهید کمیل ایمانی زیراب در حال برگزاری است، گفت: تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعه از مهمترین دلایل برگزاری باشگاه کتاب‌خوانی کودکان و نوجوانان بود تا در کنار سایر برنامه‌های به تعمیق برنامه‌ها کمک کند.

سوادکوه کویر سبز:وی با بیان اینکه از مهم‌تر‌ین کارکرد‌های کتابخانه‌های عمومی، ترویج خواندن در جامعه بوده و فصل تابستان فرصت مناسبی خوبی برای بهره برداری از اوقات فراغت در راستای تحقق این هدف است، افزود: از اصول مهم در پیوند اوقات فراغت با مطالعه، توجه به لذت مطالعه و فراهم کردن مطالعه لذت‌بخش برای خوانندگان به ویژه کودکان و نوجوانان از اولویت‌های فعالیت‌های ماست.

مسؤول کتابخانه عمومی شهید کمیل ایمانی زیراب، بهره‌گیری از توانمندی‌های کودکان برای ترویج مطالعه در خانواده، آشنایی و انس با کتاب و کتابخانه، آشنایی با کتاب‌های مناسب، مهارت‌های خواندن، تقویت مهارت‌های ارتباطی به ویژه مهارت‌های کلامی، پرورش اعتماد بنفس و همکاری و همدلی در کودکان را از سایر اهداف باشگاه ذکر کرد.

نصر‌الله‌زاده با اشاره به اینکه باشگاه تابستانی کتاب‌خوانی کتابخانه عمومی زیراب در روز‌های یکشنبه و در ساعت ۱۰٫۳۰ دقیقه تا ۱۲ برقرار است، اظهار کرد: موضوع هر هفته به تناسب گروه‌های سنی و با حضور کارشناسان مرتبط برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه کلاس‌های قرآن، خوشنویسی، نقاشی، کاردستی و خلاقیت، شعر، قصه‌گویی و کتاب‌خوانی در کتابخانه عمومی زیراب برگزار می‌شود، گفت: کتابخانه عمومی شهید کمیل ایمانی زیراب هزار و ۴۰۳ عضو دارد که ۸۴۶ نفر آن کودکان و نوجوانان هستند که در اولویت طرح‌های این کتابخانه قرار دارند./سوادکوه نیوز

احیای معدن زغال‌سنگ کنیج‌کلا سوادکوه پس از ۴۰ سال رکود

 

احیای معدن زغال‌سنگ کنیج‌کلا زیراب سوادکوه پس از ۴۰ سال رکود

خبرگزاری فارس: احیای معدن زغال‌سنگ کنیج‌کلا سوادکوه پس از 40 سال رکود

 

سوادکوه کویر سبز:فرماندار سوادکوه از احیای معدن زغال‌سنگ کنیج‌کلا سوادکوه پس از ۴۰ سال رکود خبر داد.

سوادکوه کویر سبز:عبدالجواد توحیدی‌مقدم امشب در جمع خبرنگاران به بیان بخشی از عملکرد دولت تدبیر و امید در یک‌سال اخیر در شهرستان اشاره کرد و گفت: بیش از ۱۰۰ طرح کوچک و بزرگ در هفته دولت امسال با ۲۳ میلیارد تومان اعتبار و اشتغال‌زایی مستقیم و غیر‌مستقیم برای ۲۰۰ نفر به بهره‌برداری می‌رسد.

سوادکوه کویر سبز:وی با بیان اینکه افتتاح زغال‌شویی البرز مرکزی که صفر تا ۱۰۰ این طرح از اسفند‌ماه ۹۲ تا شهریور ۹۵ در دولت تدبیر و امید با اعتبار ۴۵ میلیارد تومان که با اعتبار ۲ سال شهرستان، برابری می‌کند، به بهره‌برداری می‌رسد، افزود: با توجه به تقسیم بودجه طرح زغال‌شویی البرز مرکزی در سال‌های اخیر، این پروژه را برای دوری از سیاسی‌کاری در طرح‌های هفته دولت تعریف نکردیم.

فرماندار سوادکوه از افتتاح ۱۵ کلبه گردش‍گری در پارک جوارم با هزینه حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان و بهره‌برداری از تولیدات شن و ماسه کوه‌ریز با هزینه ۱۳ میلیارد تومان در هفته دولت امسال خبر داد و خاطر‌نشان کرد: افتتاح مجتمع آب‌رسانی لو لاک و مته‌کلا، اصلاح و به‌سازی شبکه برق ۱۶ روستا، اهدای نمادین اسناد مالکیت در الاشت، کلنگ‌زنی ۲ پروژه کارخانه آسفالت و پمپ‌بنزین شهرداری پل‍‌سفید، کلنگ‌زنی ۱۲ واحد مسکن مدد‌جویی کمیته امداد، گاز‌رسانی به ۴۰ روستای شهرستان و تهیه ۴۰ طرح هادی از مجموع ۸۰ طرح هادی در دولت تدبیر و امید بخش دیگری از برنامه‌های هفته دولت امسال در شهرستان سوادکوه است.

توحیدی‌مقدم با اشاره به اینکه ۴۰ کیلومتر از ۸۰ کیلومتر محور سوادکوه در دولت تدبیر و امید به بهره‌برداری رسید، اظهار کرد: افتتاح نمایشگاه دستاورد‌های ۳ ساله دولت تدبیر و امید در سوادکوه، برگزاری تور رسانه‌ای طرح‌های شاخص سوادکوه و برنامه‌ریزی برای احیای معدن زغال‌سنگ کنیج‌کلا با ۱۰ میلیون تن ذخیره زغال و رکود ۴۰ ساله بخش دیگری از فعالیت‌های دولت در سوادکوه است.

رئیس شورای اداری سوادکوه با بیان اینکه اصل برجام زیر سوال نرود و از فرصت برجام باید بهره‌برداری کرد، افزود: ایجاد آرامش در فضای کشور، کاهش تورم از ۴۰ درصد به ۹ درصد، تلاش برای گسترش فضای نشاط در جامعه، لغو ۱۲ قطع‌نامه غیر‌جوانمردانه علیه کشور و برنامه‌ریزی برای احیای شرکت‌ها و کارخانجات مختلف، بخش دیگری از برنامه‌های دولت تدبیر و امید بود.

فرماندار سوادکوه با بیان اینکه اجازه استفاده سیاسی از یادواره‌های شهدا را نمی‌دهیم و نباید از یادواره‌های شهدا برای تخریب دولت استفاده شود، گفت: برای بیان عملکرد خود و اثبات فعالیت‌های دولت تدبیر و امید تلاش می‌کنیم و از زحمات گذشته هم تقدیر می‌کنیم./سوادکوه نیوز

سوالات زیر‌خاکستر برای شورای اسلامی شهر زیراب

سوالات زیر‌خاکستر برای شورای اسلامی شهر زیراب

به قلم محمد قاسم‌نژاد


 
سوادکوه کویر سبز:شوراهای اسلامی شهر‌ها به منظور شناسایی توانمندی‌ها و تلاش برای به بالفعل در‌آوردن آن و نیر اولویت‌بندی مشکلات و برنامه‌ریزی زمان‌دهی شده برای حل یا کاهش آن شکل گرفته است و البته نظارت بر عملکرد شهرداری را هم باید به آن افزود.
 

سوادکوه کویر سبز:شهر زیراب با مجموعه‌ای از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های توسعه و نیز مشکلات ساختاری و ریز و درشت، چهارمین شورایی است که دارد تجربه می‌کند ولی مشکلات گذشته کاهش نیافته است و شاهد افزایش آن در ابعاد مختلف هستیم. *عدم وجود درآمد پایدار از مهمترین موضوعاتی است که توسط رئیس و اعضای محترم شورای اسلامی شهر زیراب بیان شده است ولی گفتن یک موضوع و عدم ارائه راهکار برای حل آن دردی را دوا نمی‌کند.طرح احداث “سی ان جی” از طرح هایی است که با اجرایی شدن ان شاهد ایجاد درآمد پایدار در شهر بودیم و الگوی شهر پل سفید در این باره مورد نظر است که ۲ طرح “سی ان جی” در ورودی و خروجی چپ و راست خود ایجاد کرد و هر کدام را به ۲۰ میلیون تومان به پیمانکار داد و ۴۰ میلیون تومان ماهانه بر درآمد این شهرداری اضافه شد ولی دریغ از تصمیم ناپخته شورای اسلامی و شهرداری زیراب که در مکان یابی احداث “سی ان جی” در نزدیکی آزادمهر اقدام کرد و مبالغ هنگفتی را برای ایجاد سد و جلوگیری از رانش ایجاد کرد ولی بدون اینکه مجوز لازم منابع طبیعی را داشته باشد و شهر من و شما که باید از ده ها میلیون تومان درآمد استفاده می کرد، الان زمینی را چسبیده به محور اصلی در اختیار دارد که مایه ناراحتی و یاس ما می شود. شورای محترم شهر به جایی زیر سوال بردن منابع طبیعی بخاطر اجرای وظایف حفاظت از منابع طبیعی، خود را مسئول بداند که نتوانست از بودجه صد ها میلیون تومانی وزارت نفت –که الان دیگر خبری از آن نیست- استفاده کند و با جا‌نمایی نامناسب و تاسف آور شهر را از این درآمد مناسب محروم کرد. آیا اصرار و تلاش برای ساخت مجتمع “سی ان جی” در نزدیکی آزادمهر به دلیل سرپوش گذاشتن بر ضعف شورا در الحاق ولوپی به بخش مرکزی بود و یا آن مکان را مناسب ترین مکان تشخیص دادند و با عینک غیر کارشناسی باید دید که فاصله حدود ۸ کیلومتری تا جایگاه سی ان جی بعدی و مکان نامناسب برای توقف خودروها و موانع زیست محیطی و منابع طبیعی با توجه به اما و اگرهای طرح ۴ بانده شدن سوادکوه چرا شهر زیراب سوادکوه از صدها میلیون تومان پول این طرح محروم مانده است؟ پاسخ این سوال برای علاقمندان به توسعه شهر زیراب سوادکوه چیست؟ ما در شهری زندگی می کنیم که افراد سخاوتمند خواجکلایی زمین‌های ادارات و نهاد‌های کنار جاده را برای توسعه شهر بدون چشمداشتی تحویل دادند و فامیل‌های کنیج کلایی هم زمین دانشگاه عظیم شهید بهشتی را تقدیم کردند و سایر فامیل‌های دیگر هم با سخاوتمندی اقدام کردند و اگر اعتراضاتی را امروز درباره زمین های اهدایی می بینیم باید آن را در ضعف مسئولان انتخابی و انتصابی نگاه کرد که با ضعف مدیریت خود بیت المال را تلف می کنند و طرح “سی ان جی” یکی از این نمونه ها است./سوادکوه نیوز

25 شهریور‌ماه؛ زمان برگزاری همایش توسعه سوادکوه

 

فرماندار سوادکوه اعلام کرد

 

25 شهریور‌ماه؛ زمان برگزاری همایش توسعه سوادکوه

 

خبرگزاری فارس: 25 شهریور‌ماه؛ زمان برگزاری همایش توسعه سوادکوه

 

سوادکوه کویر سبز:عبدالجواد توحیدی‌مقدم سه‌شنبه شب در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه خبرنگاران چشم بینا و بصیر جامعه هستند و بررسی کارشناسی و تحلیل منطقی و تنویر افکار عمومی از رسالت‌های خبرنگاران و مسؤولان است، گفت: برخی از ادارات و نهاد‌ها در ارتباط با خبرنگاران به وظایف اداری خود آگاه نیستند و روابط عمومی ادارات هم در حد انتظار چابک نشدند و دعوت از خبرنگاران در برگزاری برنامه‌ها، با همان اداره مجری است.

سوادکوه کویر سبز:وی با بیان اینکه تشکیل و تقویت شورای روابط عمومی ادارات و نهاد‌های سوادکوه در دستور کار روابط عمومی فرمانداری قرار گیرد، از لزوم نصب برنامه شبکه اجتماعی تلگرام در ادارات و نهاد‌ها خبر داد و افزود: نصب برنامه‌ شبکه‌های اجتماعی بر‌ روی شماره اداری مجاز نیست ولی ادارات و نهاد‌ها می‌توانند نسبت به نصب این نوع برنامه‌ها در شماره غیر اداری اقدام کنند.

فرماندار سوادکوه، خواستار انعکاس خدمات دولت توسط رسانه‌ها با هر تفکر سیاسی به مردم شد و با اشاره به لزوم وجود انصاف و وجدان در انعکاس اخبار، خاطر‌نشان کرد: کوبیدن دولت به معنای کوبیدن نظام است و نمی‌توان گفت که نظام را قبول داریم ولی دولت را قبول نداریم و این دولت با حکم تنفیذ مقام معظم رهبری است و خوبی‌ها و نقص‌های اجرایی، منصفانه بیان شود.

وی خواستار افزایش کیفیت سایت‌های خبری و دوری از کوری‌رسانه‌ای در شهرستان سوادکوه شد و افزود: کلمه «محروم» را برای سوادکوه تکرار نکنیم و از اصطلاح «در حال توسعه» استفاده کنیم تا ذهنیت‌ها درباره توسعه این شهرستان تقویت شود.

توحیدی‌مقدم با یاد‌آوری اینکه در مراسم معارفه خود استفاده از ظرفیت گردشگری در توسعه سوادکوه را بیان کردم به برگزاری همایش توسعه شهرستان سوادکوه در 25 شهریور‌ ماه امسال خبر داد و با بیان اینکه از گدوک تا قائم‌شهر را برای برگزاری همایش توسعه سوادکوه، «بنر‌باران» می‌کنیم تا قطب جدید گردشگری مازندران در سوادکوه، ملکه ذهن شود، گفت: شناسایی ظرفیت‌ها و منابع انسانی، روی آنتن بردن شهرستان و ایجاد بستر لازم برای حضور علاقه‌مندان به کمک برای توسعه سوادکوه از مهم‌ترین اهداف برگزاری همایش توسعه سوادکوه است./فارس

هفتمین دوره مسابقات کشتی لوچو در روستای انند شهرستان سوادکوه

 

هفتمین دوره مسابقات کشتی لوچو در روستای انند شهرستان سوادکوه


n00213909-r-b-000 n00213909-r-b-001 n00213909-r-b-002 n00213909-r-b-003 n00213909-r-b-004 n00213909-r-b-005 n00213909-r-b-006 n00213909-r-b-007 n00213909-r-b-008 n00213909-r-b-009 n00213909-r-b-010 n00213909-r-b-011 n00213909-r-b-012 n00213909-r-b-013 n00213909-r-b-014 n00213909-r-b-015 n00213909-r-b-016 n00213909-r-b-017 n00213909-r-b-018 n00213909-r-b-019 n00213909-r-b-020 n00213909-r-b-021 n00213909-r-b-022 n00213909-r-b-023 n00213909-r-b-024

 

مراسم شب وداع با دو شهید گمنام در شیرگاه

 

مراسم شب وداع با دو شهید گمنام در شیرگاه

 

 

n00213432-r-b-000 n00213432-r-b-001 n00213432-r-b-002 n00213432-r-b-003 n00213432-r-b-004 n00213432-r-b-005 n00213432-r-b-006 n00213432-r-b-007 n00213432-r-b-008 n00213432-r-b-009 n00213432-r-b-010 n00213432-r-b-011 n00213432-r-b-012 n00213432-r-b-013 n00213432-r-b-014 n00213432-r-b-015 n00213432-r-b-016 n00213432-r-b-017 n00213432-r-b-018 n00213432-r-b-019 n00213432-r-b-020 n00213432-r-b-021

 

عید مردگان در سوادکوه

 

عید مردگان در سوادکوه

 

امامزاده حسن آلاشت

 
 

2144993_Hamed_Amirnejad-1- 2144995_Hamed_Amirnejad-6- 2144996_Hamed_Amirnejad-8- 2144997_Hamed_Amirnejad-9- 2144998_Hamed_Amirnejad-7- 2144999_Hamed_Amirnejad-10- 2145000_Hamed_Amirnejad-11- 2145001_Hamed_Amirnejad-12- 2145003_Hamed_Amirnejad-16- 2145004_Hamed_Amirnejad-18- 2145005_Hamed_Amirnejad-22- 2145006_Hamed_Amirnejad-23- 2145008_Hamed_Amirnejad-27- 2145009_Hamed_Amirnejad-28- 2145011_Hamed_Amirnejad-30- 2145012_Hamed_Amirnejad-32- 2145013_Hamed_Amirnejad-34- 2145014_Hamed_Amirnejad-36- 2145015_Hamed_Amirnejad-37- 2145017_Hamed_Amirnejad-48- 2145018_Hamed_Amirnejad-49- 2145019_Hamed_Amirnejad-50-

 

“رودربایستی؛ مهمترین آفت توسعه شهری زیراب”

 

“رودربایستی؛ مهمترین آفت توسعه شهری زیراب”

 

سوادکوه کویر سبز:“رودربایستی، مهمترین آفت توسعه شهری زیراب” /به قلم سیاوش اسلامی/


سوادکوه کویر سبز:زیرآب ،شهری که در میان دو منظره کوه و رودخانه با چشم اندازی مسحور کننده واقع شده است می تواند از منظر گوناگون، توسعه و رشدبهینه تری را در میان شهرهای دیگر استان شاهد باشد،وجود رودخانه تلار در وسط شهر و امامزاده عبدالحق و تپه ها و مناطق چشم نواز پرجاذبه ی طبیعی، این شهر را از معدود شهرهای خاص کشور بدل نموده است،که می تواند با برنامه ریزی مناسب مهیای پذیرش توریست و توریسم باشد، اینکه در چرایی و ناکام ماندن در بهره وری و یا عدم توسعه لازمه این شهر چه دلایلی وجود دارد بحثش در این مجال نمی گنجد!اما مختصر اشاره ای به انگاره های فرهنگی و محیطی و آداب و سنن مردم و نیز نصب مسولان شهری و متولیان سیاسی و تجارب و تحصیلات و ضریب نفوذ سیاسی و اداری آنها از عمده دلایلی است که می توان به آن اشاره نمودو توجه به آن از ضروریات است.
به اعتقاد نگارنده نقش مردم در انتخاب اعضای شورای شهر و نقش مسولان سیاسی استانی در نصب متولیان سیاسی و نیزنقش مردم در انتخاب َنمایندگان مجلس بسیار حائز اهمیت است،بگونه ای که اگر ناکارآمدی و بهره وری پایین در بکار گیری نیروی انسانی در گماردن پستهای مدیریتی و یا شورای شهر نتوانند از منابع موجود حداکثر استفاده را بنمایند قطعا” انباشت این سرمایه های گرانسنگ، حتما” به هدر رفت آن خواهد انجامید!،تا جاییکه اگر استعدادها بروز نیابند و قرار بر اتلاف منابع به یک امر عادی و پذیرفته شده بدل شودو نیز تحمیل هزینه های اداره شهر به شهروندان دیده نشود همانگونه که تاکنون شاهد آن بوده ایم تغییرات اقلیمی و ساختاری در منطقه فاجعه بار خواهد بود!.
بنظر نگارنده موج هراسی که در زیر پوست شهر از تحمیل هزینه های اداره شهر به شهروندان تحمیل می شود واقعا” نگران کننده است!براستی چه کسی این نگرانی را درک می کند!؟فرماندار خراسانی!؟عضو شورای شهری که از امانت مردم شهر{امکاناتی که هدر دادند/آنهارا برای توسعه کوچه شخصی بهره برداری می کنند/هدردادن منابع شهرداری در کار غیرکارشناسی …و……) “نداریم و نمی توانیم” را به شهروندانش پاسخ می گوید؟!چگونه می شود او را در قبال تعهداتش پاسخگو کرد!؟
نگارنده اعتقاد راسخ دارد برای توسعه و اداره شهر زیراب، وفق شایستگی های مردم آن نیازمند یک جراحی عمیق و دردناک در حوزه های فرهنگی و آداب وسنن در گریز از قومیت گرایی محض دارد!آنچه تاکنون بر شهر و دیارمان گذشته است تکیه بر قومیتهاو سپردن مسولیتها به دست کسانیکه لزوما” از چه قومیتی بوده اند؟!متاسف می شوم وقتی به گذشته اداره شهر در چهار دهه اخیر نگاه می کنیم!زیرا مشاهده میشود که قومیتها به میزان نفوذ و اعتباری که برای خویش قایل بوده اند خواهان سهم بیشتری از مسولیتهابوده اند!و متاسفانه کمتر کسی به فکر استعدادهای بالقوه و بالفعل نیروهای انسانی شهر و نیز شیوه های اثرگذاری بر فرآیند توسعه محیطی و شهری بوده است!وقتی موقع انتخابات می شود همه از بی توجهی و عدم توسعه شهری شکوه می کنیم و از نوع تصمیم گیریهای فشل و کهنه شده برای اداره شهر شکایت داریم!بنظر در نیمه اول قرن بیست و یکم وقت آن فرا رسیده باشد که با کنار زدن رودربایستی هاکه موجبات ریخت و پاش و عدم تصمیم درست منتهی شده است با جراحی مختصر در احساسمان به سراغ این زخمهای کهنهء دیارمان برویم که سبب ساز عقب ماندگی و عدم توسعهء شهر و دیارمان شده است!بنظر یکی از رویکردها،حذف مدیران ناکارآمد و میدان دادن به مدیران کارآمد و با دانش و خصوصا جوانانی که با داشتن چنین رویکردی ، دارای شخصیت کاریزمایی سیاسی و اجتماعی اندبشود تا طرحی نو دراندازیم!
در این سالها رودربایستی ها همواره مهمترین آفت توسعه شهری زیراب بوده است!باید و الزاما”باید آن را به کنار زد و شاید موجب رنجش برخی از این افراد هم بشود باید تحملش نمود!اگر قرار بر داشتن محیطی آباد وشهری توسعه یافته را تجربه کنیم چاره ای نداریم که به متخصصان و کاربلدان و صاحب نظران این دیار اعتماد کنیم،و اگر بنا به هر دلیلی این فضا و میدان برای آنها باز نشود نباید امیدی به گشایش زیست بهتر و شهری بهتر را در انتظار باشیم!توجه نمایید !که چرا و چگونه عضوی از شورای شهر در همین شهر کوچک و با داشتن مردمانی آگاه ، بی آنکه از نظارت بر رفتار و کارکردش ابائی داشته باشد بی محابا امکانات شهر را برای رفاه حال شخصی به حریم شخصی می برد!!!یا متولیان شهر با کدخدا منشی !!فاضلاب مسجد شهر را در کنار رودخانه که علی القاعده موجبات طراوت و شادابی محیط زندگی و محیط زیست است می برد به امید آنکه در موقع مقتضی بشود پسماندش را در آنجا خالی کند!!!پمب “سی ان جی”رادر جایی بی مطالعه می برند که در کوتاه مدت با رانش زمین موجبات هدر رفت و اتلاف منابع با هزینه شهروندانش می شود و با تاسف باید گفت کسی “دم” بر نیآورد!……..آری اگر قرار بر حل مشکلات شهر زیرآب باشد الزاما” باید با نادیده انگاشتن شخصیت سازی های کاذب و پرهیز از در افتادن در قومیت،با واقع بینی به شایستگان و جوانان و کاربلدان و صاحب نظران دیارمان اعتماد کنیم،کاری که بنا به دلایل عدیده تاکنون مغفول مانده است./سوادکوه نیوز

پام تبریک محمد قاسم نژاد به حاج محمدرضا علیزاده

✅کاندیدا های احتمالی شورای اسلامی شهر زیراب



⭕️پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر



✅کاندیدا های احتمالی شورای اسلامی شهر زیراب

 

 


1/محمد قاسم نژاد
2/علیرضا ولیپور
3/محمود امیرپور
4/حسین زاهدی
5/سعید امیر نژاد
6/محمد خادمی
7/محمد حسین بزرگی
8/علی گلی پور
9/احسان رضایی
10/خاطره امیری
11/مرضيه قاسم نژاد
12/نرگس کمالی
13/آیدین شریف نیا
14/آقای حسنی
15/جعفر امیری
16/یاسر حمیدی
17/حسن شورزند
18/مجتبی خسروی
19/بهروز خب
20/عباس قاسمیان
21/هرمز علی نژاد
22/سید عیسی موسوی نژاد
23/سپهدار ربیعی
24/شاپور ولیپور
25/حسین نصیری
26/مهدی بابایی
27/اورود ربیعی
28/مصطفی امیری
29/ارژنگ زاهدی
30/مسعود ربیعی
31/محسن نجفی
32/حسن حمزه نژاد
33/حسین گودرزی
34/زمان مسلم زاده
35/سید اصغر عمادی
36/ میلاد امینی
37/ رضا شورزند
38/ سلمان مرادنژاد
39/ یاور حمیدی

✔️این لیست کاندیداهای احتمالی می باشد و احتمال تغییر خواهد داشت...

فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی پل سفید:

انتخابات شورای ۹۶ مازندران


 فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی پل سفید:

 




🔴 اصغر گرزين تبار

🔴امید احمدی
🔴 رمضانعلي قاسمي
🔴 محمد احمدي
🔴 ولي ا.. ستاوند
🔴 عادل شکوهي
🔴 روح ا.. يونسي
🔴 سهراب باقري
🔴 کاظمي
🔴 حسن مقيمي
🔴 ابراهیم بدائي
🔴 علي محمودي
🔴 اميني
🔴 ابراهيم راستگو
🔴 مازیار راعي


این فهرست تکمیل می شود .....

فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی شیرگاه:

 

انتخابات شورای ۹۶ مازندران


 فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی شیرگاه:

 

 


🔴 آقای پور رمضان
🔴 هادي خير نيا
🔴 اکبر حديثي
🔴 سيد کمال ساداتي
🔴 سرهنگ شاپور سليماني
🔴 بابازاده
🔴 جمشيدي
🔴 کريمي
🔴 استاد رزمجو
🔴 پياب
🔴 بهرام باباپور
🔴 مجتبی احسانی
🔴 رضا علیزاده
🔴 مجید پرسم
🔴 یحیی رضازاده
🔴 عارف جعفرنژاد
🔴 شیرزاد محمودی
🔴 موسي محسن پور


اسامي جديدتر و کاملتر متعاقبأ اعلام ميشود.


فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی قائم شهر:

 

انتخابات شورای ۹۶ مازندران


 فهرست کاندیدای احتمالی پنجمین دوره شورای اسلامی قائم شهر:









🔴 نصرا... دریابیگی شورای شهر خانه ی کارگر

🔴 سعید میرزایی شورای شهر خانه ی کارگر

🔴 بهنام طيبي شورا شهر قهرمان کشتي

🔴 عبدا... شهمیر شورمستی هلال احمر و دانشگاه

🔴 افشين حسين زاده شورا نساجی

🔴 حامدابراهیمی شورا شهر

🔴 حسن فتحي کارمزدي شورا شهر

🔴 سيد محمد سادات نيا شورا سابق

🔴 مهندس سعید شعبانی دیزابادی، استاد دانشگاه، مدیر مالی پارس جنوبی در صنایع دفاع، مدیرتولید نساجی و عضو هیات رییسه ورزشهای رزمی

🔴 هادی دلاور نیا، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی

🔴 محمدرضا گرزين، مخابرات و هيأت فوتبال

🔴 سعید ابراهمیی شورای کارگری نساجی

🔴 هوشنگ امدادي چالي فني و حرفه اي

🔴 علی غفوری، شورای شهر

🔴 محمد نصيرمتاني بور خيلي مؤسسه

🔴 منوچهر حيدري قادي کلايي شورا شهر
 
🔴 حسین اولادی


🔴 علي طالبي قادي کلايي شورا شهر و وکيل

🔴 نصرت ا.. فرج پور شورا سابق و مخابرات

🔴 مرتضي شجاعي قادي کلايي نظام مهندسي کشاورزي

🔴 عباس دهقان قادي کلايي سايپا شمال

🔴 جعفر احمدي گرجي شورا شهر

🔴 فضل ا.. روحاني زاده نساجي

🔴 برادرشهر صالح زاده شورا شهرداري
🔴 مهندس بابک دادفر، مربی رزمی و پیمانکار شهرداری

🔴 مصطفی فضلی
🔴سرهنگ  ناصردریابار
🔴 هرمز باقري
🔴 عاطفه علیزاده
🔴 آزاده برزگرشليمكي
🔴 سيده فاطمه پايمرد
🔴 شكراله پرارين
🔴 فرشاد پورداد
🔴 فرامرز تقوي

🔴 سميه جمشيدي قاديكلحزنيان
🔴 محمدرضا حزنيان
🔴 داريوش حسن پورگل افشاني
🔴 سيد هاشم حسيني
🔴 مهدي حيدري  
🔴 ارسلان پاکیده

🔴 غلامرضا میرزائی
🔴 ايرج خاوري نژاد
🔴 مهدي درويشي نيا  
🔴 عباس رحیمی
🔴 نورالدين رحيمي
🔴 نوابه درويش متولي
🔴 مهدي رحيمي
🔴 عليرضا رستمي قادي
🔴 ناديا رضائيان

🔴 رضا رضائي سوخت آبنداني
🔴 زينب خناري
🔴  حسين زاهدي خطير
🔴 فرهاد زماني
🔴 رحمت زماني نژاد
🔴 هزينه سبزي قاسم خيلي  
🔴 مهدي سليمي
🔴 رقيه سعيدي نژاد
🔴 رامبد فرشید فر
🔴 مهدي شيرخداجويباري

🔴 غلامعلي  صالحي
🔴 ام البنين صفري
🔴 امید طیبی
🔴 علي اشرف عباس زاده ملك  
🔴 روح الله علي نژاد
🔴 محسن عنايتي قاديكلائي
🔴 عباس عيسي ئي
🔴 محمد عينعلي
🔴 نبي اله فاضلي
🔴 علیرضا اندرخورا

🔴 امید رمضان نژاد
🔴 پرویز افخمی                                                                                                                                                                                                      🔴 اسماعيل  فدائي
🔴 علي محمد قاسم نژاد برنجستانكي
🔴 مهدي  قاسمي
🔴 سعيد شعباني ديزابادي
🔴 ابراهيم  قدمي
🔴 مهرداد قربانيان
🔴 علی رحیمی

🔴 سعید برزگر
🔴 علی غفوری
🔴 احسان اسماعیلی
🔴 قاسم صالحی
🔴 رضا خانی
🔴 اویس اکبرپور
🔴 علی اصغر اکبرپور
🔴 محمدرضا بابایی
🔴 علی علی نژاد
🔴 ناصر علی نژاد

🔴 یحیی علی نژاد
🔴 محمد امریامری
🔴 میکائیل فرج پور
🔴 عباس دهقان
🔴  سید محمد سادات نیا
🔴 جعفر احمدی
🔴 سجاد خنارصنمی
🔴 مائده داداشی
🔴 رضا نوری
🔴 محمود سینایی

🔴 ناصر سیفی
🔴 علی رمضانی
🔴 حسن فلاح
🔴 مرتضی سروعلی
🔴 مجتبی صفری
🔴 اکبر فلاح
🔴 بهرام چالاکی
🔴 مازیار صادقی
🔴 فضل الله روحانی زاده
🔴 جانعلی خسرو نژاد

🔴 مجید عباسی
🔴 مجتبی اخلاقی
🔴 منوچهر نظرپور
🔴 کامران حسن زاده
🔴 رامین فرشید فر
🔴 عباس صالح زاده
🔴 عباس عاشوری تلوکی
🔴 جمشید نجفی
🔴 ابراهیم مختاری
🔴 عبدالرضا ابراهیمی

🔴 رمضانعلی اصغری سرخی
🔴 سبحان الله قنبری
🔴 قربان مرادی
🔴 اصغر سلمانی
🔴 رجبعلی ملک خیلی
🔴 بهرام صمدایی
🔴 نادر سلیمی
🔴 محمود اسدی
🔴 غلام عبدغل
🔴 یعقوب احمدی

🔴 علیرضا روحانی زاده
🔴 علی قاسم نژاد
🔴 سید مهدی حسینی
🔴 مجید مرادیان
🔴 امید‌ منزه
🔴 نیما جمشیدی
🔴 رضا نژاد
🔴 سیروس حیدری
🔴 مازیار صادقی
🔴 کمال یعقوبی بشلی

این فهرست تکمیل می شود .....


معرفی اعضای هیأت نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی مازندران

 

 معرفی اعضای هیأت نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی مازندران

 

 

سوادکوه کویر سبز:در دستور کار نخست شمس‌الله شریعت‌نژاد، محمد دامادی و عزت‌الله یوسفیان به عنوان اعضای هیأت نظارت بر پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا انتخاب شدند.

 

مدیریت یک شهر با کیست؟ بخش دوم


💠صدایت میکنم ،همراهی ام کن

 

مدیریت یک شهر با کیست؟

 

 

بخش دوم

بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسایی های اجتماعی، نظارت بر حسن اجرای  طرح های مصوب در امور شهری، همکاری با مسئولین اجرایی و نهادها و سازمان های مملکتی در زمینه های مختلف اجتماعی، برنامه ریزی در خصوص مشارکت و تشویق مردم در انجام خدمات اجتماعی، اقتصادی، عمرانی و ... و نظارت بر حسن اداره و حفظ سرمایه و دارایی های نقدی، جنسی و اموال شهرداری از دیگر وظایف مهم شوراست که در قانون اساسی بدان اشاره گردیده است.تمامی موارد ذکر شده حکایت از نقش برجسته ی این نهاد مردمی در برنامه ریزی و نظارت بر امور شهری است و هرچه شورایی متشکل از افراد خبره، باتجربه و کارشناس داشته باشیم مسلماً شهری توسعه یافته و آباد نیز خواهیم داشت.اما همه ی این برنامه ریزی ها نیازمند انتخاب مجریی توانمند برای تحقق این اهداف است که شوراها بر طبق اختیارات قانونی خود این وظیفه ی خطیر را بر عهده ی فردی به نام شهردار قرار می دهند.در واقع شهردار و شورای اسلامی شهر دو بازوی توانمند در عرصه ی توسعه و مدیریت شهری هستند که   وظیفه ی اصلی را در اداره ی امور شهری بر عهده دارند و البته حتماً با سیاست گذاری ها و هدایت های استانداران و فرمانداران محترم هماهنگ و همراه خواهند بود.در این بین بر اساس قوانین و عرف، شهرداران از مسئولیت مهم تر و سنگین تری به عنوان پیش قراولان عرصه ی خدمت رسانی و بازیگران اول نقش مدیریت شهری در شهرها بر خوردار خواهند بود که حفظ استقلال و حریم آنها در چارچوب قوانین، موجبات شکوفایی هرچه بیشتر شهرها و در نهایت جامعه را در پی خواهد داشت.با توجه به مسائل مطرح شده شورا و شهردار قدرتمند موجبات تعالی و توسعه ی شهرها را فراهم می آورند که متأسفانه امروزه تشکیل جلسات فرسایشی با موضوعات تکراری ، سیاست زدگی و اولویت اقدامات سیاسی بجای غنیمت شمردن فرصت خدمت رسانی، عدم برنامه ریزی و ارائه طرح های مناسب، دخالت در امور جزیی و پرسنلی مربوط به شهرداری بجای نظارت صحیح بر عملکرد شهرداری ها، دخالت در عزل و نصب های پرسنل شهرداری و ... از جمله آسیب هایی است که شوراهای شهرها را تهدید نموده و موجبات موازی کاری بجای هم پوشانی درشهرداریهامگردد.امیداستشهرداریهاوشوراها با الگو قرار دادن منویات مقام معظم رهبری از این فرصت بدست آمده در عرصه ی خدمت رسانی به شهروندان نهایت بهره برداری را برده و ضمن رعایت حریم یکدیگر در چارچوب قوانین موجود، پرهیز از دخالت های نابجا، عدم موازی کاری و حفظ حریم و استقلال شهرداران و اعضای محترم شوراها به توسعه ی همه جانبه ی شهرها و نقش آفرینی هرچه بیشتر در عرصه ی ملی بپردازند.

 


💠خواهم آمدتاصدای مردم شهرم باشم



✅محمد قاسم نژاد، سوادکوهی